Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2016, au fost modificate si completate masurile de stimulare a ocuparii. Astfel incepand cu luna Decembrie 2016, vor intra in vigoare noi masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, acestea vizand persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, angajatorii, dar si romanii din diaspora.
Principalele propuneri de modificare si completare se refera la:
- Introducerea, in cadrul serviciilor de informare si consiliere profesionala, a procedurii de profilare a persoanelor in cautarea unui loc de munca si incadrarea lor in diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piata muncii: usor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil si foarte greu ocupabil.
- Absolventii institutiilor de învatamant si absolventii scolilor speciale, în varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta în vigoare la data încadrarii.
- Acordarea unei prime de activare in valoare de 1.000 lei neimpozabila somerilor inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni. Prima de activare nu se cumuleaza cu prima de incadrare si prima de instalare, prevazute de art. 73.1 alin.(1), respectiv la art. 75.
- Schimbarea cuantumului si modalitatii de acordare a primei de incadrare – cuantumul primei se calculeaza la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea în munca. Aceasta prima de incadrare se va acorda lunar, pentru o perioada de 12 luni, somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil sau resedinta;
- Schimbarea cuantumului si modalitatii de acordare a primei de instalare – aceasta se acorda persoanelor inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia. Prima de instalare se acorda in cuantum diferentiat:
- 12.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul;
- 15.500 lei pentru persoanele care sunt insotite de membrii familiei care isi schimba domiciliul;
- in cazul in care ambii soti indeplinesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celalalt va primi o prima de instalare in cuantum de 3.500 lei;
Pachetul de mobilitate va include comunitatile nominalizate in Planul National de Mobilitate aprobat prin HG nr. 903/2016 privind Planul national de mobilitate.
- Prima de relocare ("prima chirie") prevede faptul ca persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia, beneficiază de o primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei.